Sertifikalı Tohum Nedir?

Haber & Duyurular

Sertifikalı Tohum Nedir?

Sertifikalı Tohum Nedir?

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen, çeşit saflığı sağlanmış ve adı belirli olan belgeli tohuma sertifikalı tohum denir. Tarım ile uğraşan herkes belirli alandan en yüksek faydayı sağlamayı amaç edinir. Bu amaçla da ürününü yetiştirdiği tarlayı sürer, gübreler, ilaçlar, yani ürününün bol olması için ne gerekiyorsa imkanları dahilinde yerine getirir. Fakat tüm bunları yapsanız da eldeki hamur iyi değilse sonuç beklendiği gibi olmaz. Nedir eldeki hamur? Eskiye baktığımızda bir ürün elde etmek için her yıl bir önceki yılın ürününden bir miktar tohumluk ayrılır ve o kullanılırdı. Eldeki tohum bozulma gösterdiğinde ya başka bir çeşide geçilir veya yeni bir tohumluk arayışına girilirdi. Şimdi ise sorunun çözümü daha kolay. Tarım Bakanlığı’nın kontrolünde üretilen ve satışa sunulan sertifikalı tohumluk satın almak. Peki nedir bu sertifikalı tohumluğun bize faydaları. 

  • Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı tamdır. İçerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız.
  • Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme (çıkış) kabiliyeti vardır. Yani tarlaya attığınız her tohum çimlenir. Bu sayede kuvvetli bir gelişme gösterir, bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında %25’e varan verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticiye kazanç sağlar.
  • Söz konusu tohum ıslah edilmiştir. Bu nedenle toprak rutubetinden ve bitki besin elementlerinden (gübre) yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla daha yüksektir.
  • Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için (tekdüze çıkış) tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez.
  • Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemdedir, böylece; bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini gösterir. Buda üreticiye zaman ve kazanç sağlar.
  • Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar.
  • Çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir. Çeşit özellikleri bilindiğinde ürünün gelişimi sırasında izlenecek olan uygulama (bakım, sulama vs.) programı da daha rahat belirlenir.
  • Elde edilen ürünler aynı özelliklerde ve kaliteli olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar.
  • Verim kabiliyeti diğer tohumlara göre daha yüksek olduğundan daha yüksek kazanç sağlar.
  • Söz konusu tohumlar toprakta mevcut ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu olarak ilaçlandığından kayıplar minimum düzeydedir, ekimde fazla tohum kullanılmasına gerek kalmadığından tasarruf sağlar.
  • Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullandıklarını faturaları ile tespit ettirdikleri takdirde kullanılan tohumluk miktarına göre destekleme ödemesi almaktadırlar. 

Yukarıdaki faydalarını saydığımız sertifikalı tohumluğu peki nereden temin edebiliriz. Ülkemizde sertifikalı tohumluk dağıtımı Tohumluk Bayileri ve Kooperatifler aracılığı ile yapılmaktadır. Verim artışı ve daha bir çok faydası olan sertifikalı tohumluk kullanımını yaygınlaştırmak tarlalarımızı daha verimli kullanmamızın bir yoludur. Ürününüz bol olsun.